Green Deal
In maart 2014 is de Green Deal CO2-emissiefactoren ondertekend door de Rijksoverheid, SKAO, Stimular, Connekt en Milieu Centraal. Door een toenemende maatschappelijke aandacht voor CO2-emissiefactoren ontstaan steeds meer instrumenten om een vergelijking te maken of een voetafdruk te berekenen. Er ontstaat echter verwarring wanneer bedrijven en organisaties verschillende cijfers hanteren. Het opstellen van een uniforme lijst vormt een oplossing hiervoor en daarom is de Green Deal in het leven geroepen.
Het doel van de Green Deal is om met alle betrokkenen tot één breed gedragen en wetenschappelijk verantwoord onderbouwde lijst van CO2-emissiefactoren te komen, op basis van algemeen geaccepteerde uitgangspunten. De lijst betreft CO2-data van energiedragers, personenvervoer, goederenvervoer en koelmiddelen. De primaire doelgroep bestaat uit bedrijven en organisaties die in hun communicatie of rapportages gebruik maken van CO2-emissiegegevens of -berekeningsinstrumenten. Hierdoor verplaatst de discussie over de juistheid van cijfers naar datgene waar het echt om gaat; het omlaag brengen van de CO2-uitstoot.
Een jaar na de ondertekening van de Green Deal is in 2015 de website gelanceerd met behulp van organisaties die tijd en geld in hebben geïnvesteerd. Tegenwoordig wordt de website namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat door Rijkswaterstaat beheerd. Er vindt jaarlijks overleg plaats met een brede groep partijen; Milieu Centraal, Stimular, Connekt, SKAO, de Rijksoverheid én betrokken stakeholders. In het begin van het nieuwe jaar worden de cijfers geactualiseerd.