Elektriciteit
In onderstaande tabel staan CO₂‑emissiefactoren van de productie van elektriciteit uit specifieke energiebronnen. Elektriciteitsgebruik veroorzaakt geen directe emissies bij gebruik. De factoren die genoemd staan betreffen:
- Directe emissies: De CO₂‑emissies bij de productie van de elektriciteit, ofwel ’tank-to-wheel’ (TTW) emissies.
- Ketenemissies: De CO₂‑emissies bij de productie van de energiedragers die de elektriciteitscentrale gebruikt; productie brandstoffen oftewel ‘well-to-tank’ (WTT) emissies.
- Totaal: De optelsom van de emissies in beide ketenonderdelen; de ‘well-to-wheel’ (WTW) emissies.
- Infrastructuur: De CO₂ uitstoot t.g.v. de bouw en sloop van de energieproductiemiddelen (centrale, windmolen, zonnepaneel) per opgewekte kWh (LCA benadering).
De cijfers zijn inclusief de transmissie en distributieverliezen (T&D losses) van 4,06%.
De emissiefactor van elektriciteit is sterk afhankelijk van de bron. Zoek voor het berekenen van uw footprint uit welk soort elektriciteit u gebruikt. Bronnen van stroom:
-
Heeft u grijze stroom, gebruik dan de gemiddelde factor voor grijze stroom.
Het is nauwkeuriger om de CO₂‑emissiefactor te gebruiken, die de leverancier van grijze stroom rapporteert op het stroometiket. In de praktijk is dit echter niet gangbaar, omdat het stroometiket per periode varieert, pas in mei van het jaar erop gepubliceerd wordt en CO₂‑footprints hierdoor over de jaren heen niet meer goed vergelijkbaar en analyseerbaar zijn. De meeste CO₂‑berekeningsinstrumenten rekenen dan ook alleen met de gemiddelde factor voor grijze stroom. Let op: De CO₂‑emissiefactor die op uw stroometiket staat is exclusief de emissies in de voorketen. De voorketen bestaat uit het produceren, inzamelen, voorbehandelen en vervoeren van de brandstof voor de centrale. Als u uw stroometiket gebruikt voor uw footprintberekening, dan moet de voorketenemissies zelf erbij tellen.
-
Heeft u groene stroom, gebruik dan de factor voor dit type groene stroom. Kijk goed op het stroometiket, hierop staat de herkomst en de bron van de geleverde groene stroom (de zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO)). Vermeld deze bron en herkomst duidelijk in rapportages.
Let op: Het is heden gangbaar om aan uit het buitenland geïmporteerde GVO’s van groene stroom de CO₂‑emissiefactor van grijze stroom toe te kennen, omdat deze import van GVO’s geen bijdrage levert aan de vergroening van de elektriciteitsproductie in Nederland. Alleen bij Nederlandse groene stroom rekent u met de CO₂‑emissiefactor die in onderstaande lijst staat. De CO₂‑prestatieladder schrijft dat voor en de meeste CO₂‑berekeningsinstrumenten passen deze berekeningswijze toe. Deze denkwijze is gebaseerd op voortschrijdend inzicht en wijkt af van internationale politieke afspraken.
-
Is de bron van uw stroom onbekend en niet te achterhalen, bijvoorbeeld als deze door een derde wordt ingekocht, dan kan de emissiefactor voor ‘onbekende stroom’ gekozen worden. Dit wordt ook wel de grid-mix of de 'location based factor' genoemd.