Over ons
Green deal
CO2emissiefactoren.nl is ontstaan uit een Green Deal, die in maart 2014 is ondertekend door de Rijksoverheid, SKAO, Stichting Stimular, Connekt en Milieu Centraal.
Sinds 2014 zijn CO₂‑footprint berekeningen steeds belangrijker geworden en zijn er steeds meer rekentools/instrumenten voor ontwikkeld. CO2emissiefactoren.nl voorziet al deze rekentools van één uniforme lijst met de meest actuele omrekenfactoren. Hiermee is dit het fundament onder CO₂‑berekeningen in Nederland. Een goed fundament verplaatst de discussie over de juistheid van cijfers naar datgene waar het echt om gaat; het omlaag brengen van de CO₂‑uitstoot.
Doelen
Het doel van CO₂‑emissiefactoren.nl is om met alle betrokkenen tot één breed gedragen en wetenschappelijk verantwoord onderbouwde lijst van CO2-emissiefactoren te komen. Dit doen we op basis van algemeen geaccepteerde uitgangspunten uit het GHG-protocol. De lijst bevat CO2-data van energiedragers, personenvervoer, goederenvervoer en koelmiddelen. Hiermee zijn voor iedereen de scope 1 en 2 emissies en een deel van de scope 3 emissies uit te rekenen. De primaire doelgroep bestaat uit bedrijven en organisaties die in hun communicatie of rapportages gebruik maken van CO₂‑emissiegegevens of -berekeningsinstrumenten.
Initiatiefnemer
- Ministerie van Economische zaken
-
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) staat voor een duurzaam, ondernemend Nederland. We zetten ons in voor een uitstekend ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Door de juiste randvoorwaarden te creëren en door ondernemers de ruimte te geven om te vernieuwen en te groeien. Door samenwerking te stimuleren tussen onderzoekers en ondernemers. Zo bouwen we onze topposities in energie, industrie en diensten verder uit en investeren we in een krachtig en duurzaam Nederland.
- Stichting Stimular
-
Stichting Stimular is dé werkplaats voor Duurzaam Ondernemen en heeft als doel dat ondernemers en managers in alle beslissingen duurzaamheid meenemen. Stimular verspreidt kennis over Duurzaam Ondernemen en ontwikkelt praktische instrumenten voor het midden- en kleinbedrijf, overheden en brancheorganisaties.
- Connekt
-
Connekt is een onafhankelijk netwerk waarbinnen bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun krachten bundelen om samen te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. Connekt ondersteunt en verbindt bedrijven en overheden bij het formuleren en integreren van duurzaamheidsdoelstellingen in de bedrijfsvoering.
- Milieucentraal
-
Milieu Centraal is dé praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, vaak wetenschappelijk. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 15.000 tot 20.000 consumenten, van groene beginner tot ervaren verduurzamer. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.
- SKAO
-
Stichting Klimaatvriendelijk aanbesteden en Ondernemen (SKAO) is eigenaar en beheerder van de CO₂‑Prestatieladder, een instrument dat organisaties helpt bij het reduceren van hun CO₂‑uitstoot. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten kan nog veel winst worden behaald in energiebesparing, het efficiënt gebruik van materialen en duurzame energie.
Stakeholders
- LuTz consulting
-
LuTz helpt organisaties te verduurzamen en adviseren van strategie tot implementatie tot monitoring. De focus ligt op het verduurzamen middels energie- en CO₂‑emissiereductie – in de organisatie, de keten of producten.
- Klimaatplein
-
Het Klimaatplein informeert, inspireert en activeert bedrijven en instellingen om de CO₂‑voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in eigen fossiel energieverbruik. En door te laten zien hoe eenvoudig het is energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Ze bieden hiervoor diverse tools aan.
- Anthesis Nederland
-
De Anthesis Nederland stimuleert duurzaam ondernemen, door inzicht te geven in de footprint van organisaties. Daarnaast helpen ze bij het nemen van reductiemaatregelen en maken het mogelijk om uitstoot te compenseren.
- Breda University of Applied Sciences
-
De Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV) is een middelgrote, niet-particuliere instelling voor hoger onderwijs. Studenten worden voorbereid op een internationale carrière. Het lectoraat CSTT ontwikkelt kennis over de CO₂ emissies van toerisme en recreatie.
- Hivos
-
Hivos komt op voor gelijkheid en strijdt tegen machtsmisbruik, samen met activisten, ondernemers, journalisten, kunstenaars, burgers en hun organisaties in meer dan 30 landen. Door innovatieve oplossingen in de praktijk te brengen bouwen ze aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. De bouw van een biogasinstallatie bij mensen op het erf is zo’n oplossing. Door bij Hivos CO₂ te compenseren draag je bij aan biogasprogramma’s in Afrika.
- Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie
-
Het Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (I-TME) is gespecialiseerd in de economie en management van milieu en natuurlijke hulpbronnen en richt zich op het inzichtelijk maken van een kosteneffectieve duurzame ontwikkeling.
- Trees for All
-
Trees for All is een aanbieder van CO₂ -compensatie in Nederland en de enige stichting in Nederland met CBF-keurmerk waar compensatie van CO₂ mogelijk is via duurzame bosprojecten. Alle projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2.